EK: Navrhuje zakotvenie práva byť zabudnutý

17. 02. 2014 | Kategória: Nezaradené

BRATISLAVA 27. januára (SITA) – Občania by mali mať právo byť zabudnutí, v návrhu všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov s tým počíta Európska komisia (EK). V praxi by to znamenalo, že ak by občan nechcel, aby nejaká organizácia spracúvala jeho osobné údaje a uchovávala ich, musela by ich vymazať zo svojho systému. O nariadení v súčasnosti rokuje Rada EÚ, hlasovať o nej musí aj Európsky parlament. "Chcú, aby sa prijalo toto nariadenie tento rok," uviedla dnes na tlačovej besede Elaine Miller z Generálneho riaditeľstva EK pre spravodlivosť.
"Ak majú ľudia údaje, ktoré chcú vymazať, tak by to mali mať možnosť urobiť u poskytovateľa, ak už jeho služby nevyužívajú," povedala Miller. Občania pritom nebudú musieť dokazovať, že uchovávanie ich údajov nie je potrebné. Naopak, poskytnutie dôkazu o potrebe uchovávania údajov bude povinnosťou prevádzkovateľov údajov. Právo byť zabudnutý by občania mali mať aj na sociálnych sieťach. "Nariadenie ovplyvní všetky spoločnosti, ktoré ponúkajú digitálne služby a tovary," dodala Miller. Komisia podľa nej len zavádza legislatívu, vynucovanie práva je však na strane úradov na ochranu osobných údajov.
Nariadenie prináša aj ďalšie kľúčové zmeny. Ak sa vyžaduje súhlas so spracovaním údajov, bude sa musieť poskytovať vždy výslovne a nebude sa môcť iba predpokladať. Spoločnosti a organizácie budú musieť bez meškania oznamovať závažné narušenia údajov, pokiaľ je to možné do 24 hodín. Jednotlivci budú mať právo postúpiť každú vec svojmu domovskému vnútroštátnemu orgánu na ochranu údajov, a to aj v prípade, ak ich osobné údaje sú spracúvané mimo ich domovskej krajiny. Podľa nariadenia sa právne predpisy EÚ budú uplatňovať aj na podniky, ktoré nemajú sídlo v EÚ, avšak poskytujú služby v únii alebo monitorujú správanie občanov na internete. Komisia tiež počíta s tým, že sa posilní postavenie vnútroštátnych orgánov na ochranu údajov, aby tak mohli v domovskej krajine lepšie presadzovať pravidlá EÚ.


pu