EÚ: EK iniciovala ďalšie testy na konské mäso v hovädzích produktoch

26. 02. 2014 | Kategória: Nezaradené

BRUSEL 20. februára (SITA) - Európska komisia (EK) bude koordinovať už druhú sériu testov na zistenie prítomnosti konského mäsa vo výrobkoch, ktoré majú obsahovať mäso hovädzie. Testy DNA majú uskutočniť jednotlivé členské krajiny počas jari tohto roku. EK následne výsledky zozbiera, zanalyzuje a v júli vydá správu. Rovnakú kontrolu uskutočnila komisia aj minulý rok a s pomocou analýzy DNA otestovala tisícky produktov z hovädzieho mäsa. Takmer v každej dvadsiatej vzorke vtedy inšpektori našli stopy konského mäsa. Celkovo uskutočnili kontrolóri viac ako 4000 testov. Až v 193 prípadoch pritom preukázali, že do hovädziny výrobcovia zamiešali aj koninu. V percentuálnom vyjadrení ide o 4,55 percenta prípadov.
Komisia však vo svojich záveroch uvádza, že nájdené konské mäso spravidla nepredstavuje pre spotrebiteľov zdravotné riziko.
Celoeurópsky škandál s konským mäsom prepukol v polovici januára minulého v Británii a Írsku, keď tamojšia potravinová inšpekcia našla stopy konského mäsa v mrazených hovädzích hamburgeroch. Podozrenie, že výrobcovia namiesto hovädziny používali koňacinu, sa následne potvrdilo vo viacerých ďalších krajinách EÚ vrátane Slovenska.


pu