AGRO: Viac ako tri štvrtiny Európanov vnímajú SPP ako prospešnú

19. 03. 2014 | Kategória: Nezaradené

vyšlo aj v EKO

BRATISLAVA 19. marca (SITA) - Viac ako tri štvrtiny Európanov, konkrétne 77 %, považujú spoločnú poľnohospodársku politiku (SPP) za prospešnú pre všetkých občanov Európskej únie (EÚ). Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer o SPP, ktorý zverejnila Európska komisia. Zúčastnilo sa na ňom takmer 28 tisíc občanov v 28 členských štátoch EÚ. Prieskum sa uskutočnil v období od 23. novembra 2013 do 2. decembra minulého roka.
Zo zverejnených výsledkov ďalej vyplynulo, že pre 91 % respondentov je prepojenie finančnej pomoci poskytovanej poľnohospodárom s uplatňovaním poľnohospodárskych postupov šetrných k životnému prostrediu dobrou vecou. Spravodlivejšie a viac zacielené prideľovanie pomoci poľnohospodárom podporuje až 92 % opýtaných. "Tieto výsledky potvrdzujú význam, ktorý Európania prikladajú podpore poľnohospodárstva a vidieckych oblastí," okomentoval výsledky komisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka EK Dacian Ciolos.
Zabezpečenie zásobovania potravinami, vyváženejší rozvoj vidieckych oblastí alebo podporu mladých poľnohospodárov podporuje viac ako 80 % Európanov. Výšku pomoci pre poľnohospodárov vníma ako primeranú 45 % občanov EÚ, 26 % ju považuje za príliš nízku a 13 % za príliš vysokú. Pokiaľ ide o informovanosť spotrebiteľov, prieskum preukázal, že Európania venujú veľkú pozornosť kvalite potravinových výrobkov, ako je mlieko a určité druhy mäsa. Väčšina z nich, konkrétne 53 %, je ochotná zaplatiť o čosi viac, aby boli informácie o pôvode týchto výrobkov uvedené na etiketách.


qq;ti