EKONOMIKA: EK ponúka Ukrajine ďalšiu pomoc do sumy 1 mld. eur

19. 03. 2014 | Kategória: Nezaradené

vyšlo aj v EKO

BRATISLAVA 19. marca (SITA) - Európska komisia (EK) navrhla novú makro-finančnú finančnú pomoc (MFA) Ukrajine v sume až do 1 mld. eur prostredníctvom strednodobých úverov. Očakáva sa, že nový program schváli Rada ministrov EÚ v najbližších týždňoch. Cieľom programu je pomôcť Ukrajine ekonomicky a finančne vzhľadom na náročné úlohy, pred ktorými stojí. Kyjev totiž musí riešiť veľmi zlú a rýchlo sa zhoršujúcu platobnú bilanciu krajiny aj fiškálnu situáciu. EK o tom informovala v stredu na svojej internetovej stránke.
Nový program pomoci v sume do 1 mld. eur sa bude realizovať súčasne s existujúcim programom v hodnote 610 mil. eur, ktorý je k dispozícii od roku 2010, ale ešte sa nezačal čerpať. Uvoľnenie pomoci bude podmienené dohodou Ukrajiny s Medzinárodným menovým fondom (MMF). "Táto pomoc prispeje k stabilizácii zhoršujúcej sa finančnej situácie Ukrajiny," povedal Olli Rehn, podpredseda EK zodpovedný za ekonomické a menové záležitosti.
Cieľom navrhnutej finančnej pomoci Ukrajine zo strany EÚ je pokryť časť jej naliehavých zahraničných platieb. Ponúknutá pomoc si kladie za cieľ zmenšiť zraniteľnosť Ukrajiny, pokiaľ ide o krátkodobú platobnú bilanciu a verejné financie. Makro-finančná pomoc (MFA) je mimoriadnym nástrojom Európskej únie, ktorý je k dispozícii susedom únie postihnutým vážnymi problémami v oblasti platobnej bilancie.


dn;ab