BRATISLAVA 27. septembra (SITA) - Slovensko má záujem naďalej spolupracovať s Európskou úniou v otázke bezpečnosti potravín. Informoval o tom v utorok štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) Gabriel Csicsai pred plánovaným zasadnutím Poradného fóra EFSA, ktoré sa uskutoční 28. a 29. septembra v Bratislave.
Zástupcovia MPRV rokovali s generálnym riaditeľom Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) Bernardom Urlom už v utorok. Ako ďalej Csicsai informoval, témou diskusie boli mikroorganizmy, ktoré môžu prenášať choroby a ohrozovať zdravie obyvateľstva, buď priamo ako infekčné choroby alebo nepriamo cez potraviny.
"Úlohou MPRV je ochrániť obyvateľstvo práve pred mikroorganizmami, ktoré sa prenášajú cez potraviny. Na túto veľkú úlohu nestačíme sami, finančne ani odborne, preto vznikla spolupráca na európskej úrovni, ktorej chceme byť súčasťou. Medzinárodná spolupráca, ktorú zastrešuje EFSA, je pre nás nesmierne dôležitá," podotkol Csicsai.
"Zajtra tu podpíšeme spoločné bratislavské vyhlásenie o našom záväzku naďalej spolupracovať a zintenzívňovať prácu v tejto oblasti v prospech bezpečnosti potravín," povedal v utorok Url o plánovanom stretnutí Poradného fóra EFSA, na ktorom sa zúčastnia zástupcovia z 28 členských krajín pre bezpečnosť potravín.
Riaditeľ EFSA zároveň dodal, že kvalita bezpečnosti potravín v EÚ je na vysokej úrovni. "Neznamená to ale, že z času na čas sa nevyskytne nejaká kríza, ako napríklad v roku 2011, keď v Nemecku vypukla epidémia E. coli,“ skonštatoval Url. Podobné situácie sa podľa neho môžu zopakovať a je ťažké ich predvídať, napriek vysokým bezpečnostným opatreniam v potravinárskom sektore.
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín poskytuje nezávislé odborné poradenstvo o rizikách súvisiacich s potravinami. Toto poradenstvo je podkladom pre právne predpisy, pravidlá a tvorbu politík v EÚ, čím pomáha chrániť spotrebiteľov pred rizikami v potravinovom reťazci.
dn;aj