AUTÁ:EK pre emisný škandál VW začala kroky voči niektorým členom únie

08. 12. 2016 | Kategória: Nezaradené

vyšlo aj v EKO

BRUSEL 8. decembra (SITA, AP) - Európska únia podniká právne kroky voči Nemecku, Veľkej Británii, Luxembursku a Španielsku, dôvodom je, že neuložili pokuty automobilke Volkswagen (VW) pre použitie nelegálneho softvéru na manipuláciu emisií. Tieto krajiny totiž spoločnosti Volkswagen Group vydali typové schválenie pre EÚ. Európska komisia (EK) zároveň vo štvrtok vyjadrila presvedčenie, že Británia a Nemecko "porušili zákon, keď odmietli zverejniť všetky technické informácie požadované Európskou komisiou", ktoré mali zhromaždené o problematike emisií vozidiel Volkswagen.
Okrem toho EK upozornila Českú republiku, Grécko a Litvu, že do svojej národnej legislatívy nezapracovali systémy pokút, ktoré by odradili výrobcov od porušovania legislatívy týkajúcej sa emisií áut. Členské štáty EÚ majú povinnosť stanoviť systémy efektívnych pokút, aby výrobcov odradili od porušovania zákonov. Všetky krajiny, voči ktorým EK podnikla právne kroky, majú dva mesiace na to, aby sa k jej argumentom vyjadrili.
V USA sa nemecká automobilka Volkswagen s úradmi a majiteľmi jej približne 500 tis. vozidiel dohodla na tom, že na odškodnenie vynaloží 15 mld. USD.

(1 EUR = 1,073 USD)


dn;ab