POTRAVINÁRSTVO: Podiel cukru v slovenských džemoch môže klesnúť o osem percent

03. 02. 2017 | Kategória: Nezaradené

vyšlo aj v EKO

BRATISLAVA 3. februára (SITA) - Slovenskí spotrebitelia môžu od februára nájsť na pultoch slovenské džemy a extradžemy s nižším množstvom cukru ako doteraz. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) vyrokovalo pre slovenských producentov výnimku u Európskej komisie. Legislatíva Európskej únie totiž doteraz vyžadovala podiel celkového obsahu cukru v džemoch najmenej 60 %. Po novom však môžu slovenskí výrobcovia vyrábať džem s podielom od 52 % cukru. Informovalo o tom MPRV. 

„Naším cieľom je umožniť slovenským zákazníkom čo najväčší výber kvalitných domácich a zdravých potravín. Výborná správa je, že poklesom cukru sa zvýši podiel ovocia a naši slovenskí výrobcovia rozhodne disponujú kvalitným ovocím,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Podľa novej vyhlášky o ovocných džemoch, rôsoloch, marmeládach a sladenom gaštanovom pyré, klesne v slovenských džemoch a extradžemoch minimálny podiel celkového obsahu cukru o 8 %. Vyhláška nadobudla platnosť 1. februára.

Ako ďalej agrorezort uviedol, spotrebitelia nájdu tieto výrobky na pultoch predajní pod označením „džem menej sladký“ a „extradžem menej sladký“. Naďalej ale platí, že na pultoch sa budú predávať aj džemy a extradžemy s obsahom cukru 60 % a viac. MPRV preto upozorňuje slovenských spotrebiteľov, aby si vždy pozorne čítali etikety akýchkoľvek kupovaných produktov a nerozhodovali sa len podľa grafického zobrazenia ovocia na obaloch.