EK: Mobilitu mládeže v Európe posilňuje pomocou novej iniciatívy programu Erasmus+

27. 03. 2017 | Kategória: Nezaradené

Vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 27. marca (SITA) - Iniciatívu v rámci programu Erasmus+, ktorou sa má prehĺbiť podpora vzdelávania a mobility mladých Európanov, predstavila dnes Európska komisia. Ako ďalej agentúru SITA informovala Zuzana Harvanová zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, názov iniciatívy je Move2Learn, Learn2Move a umožní najmenej piatim tisícom študentov cestovať do inej krajiny Európskej únie (EÚ) či už individuálne alebo spolu s triedou. Jednorazová iniciatíva, ktorá je spojená s 30. výročím programu Erasmus, je v súlade s dvoma hlavnými prioritami komisie: opätovne sa sústrediť na mládež Európy a uľahčiť mobilitu občanov EÚ. Na iniciatíve sa budú môcť zúčastniť školské triedy so študentmi vo veku 16 rokov, ktoré sú súčasťou platformy eTwinning. Na Slovensku je do tejto platformy zapojených 2 574 škôl.

Podľa vedúceho zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka je potešujúce, že pri príležitosti 30. výročia programu Erasmus dostane až päťtisíc európskych žiakov príležitosť objavovať Európu a spoznávať nové krajiny. “Zo Slovenska sa môže do projektu zapojiť viac ako 2 500 škôl, ktoré sú súčasťou platformy eTwinning. Verím, že mnohé školy túto príležitosť využijú a aj slovenskí žiaci lepšie spoznajú, čo to znamená byť Európanom a aké možnosti im to prináša,“ povedal Chrenek.

Triedy sa môžu rozhodnúť, či sa chcú podľa Harvanovej zúčastniť na súťaži o cestovné lístky, ktorými budú odmenené najlepšie eTwinning projekty v každej zúčastnenej krajine. “Sociálne začlenenie bude pri výbere najlepších projektov dôležitým kritériom. Víťazi si budú môcť vybrať termín cesty od augusta 2017 do decembra 2018. Študenti môžu vycestovať buď v skupine v rámci školských výletov, alebo individuálne v závislosti od rozhodnutia rodičov a učiteľov,“ uviedla Harvanová. Študenti, ktorí sa na ceste zúčastnia, si môžu vybrať spomedzi všetkých druhov dopravy, prevádzkovateľov a liniek. Niektorí prevádzkovatelia podporujú iniciatívu tým, že ponúkajú osobitnú zľavu pre účastníkov.

Etwinning je platforma pre zamestnancov škôl, ktorú spustili v roku 2005, a je zameraná na komunikáciu, spoluprácu a prípravu projektov v rámci učiacej sa komunity v Európe. Týmto spôsobom Etwinning podporuje spoluprácu medzi školami a žiakmi a učiteľom ponúka možnosti bezplatného profesionálneho rozvoja online. Na platforme je prihlásených viac ako 450-tisíc učiteľov.