BREXIT: Ambíciou SR je zachovať jednotu EÚ27

29. 03. 2017 | Kategória: Nezaradené

Vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 29. marca (SITA) – V snahe minimalizovať neistotu v najbližšom období je naším záujmom zabezpečiť ochranu práv našich občanov žijúcich v Spojenom kráľovstve, ako aj finančné vyrovnanie záväzkov Spojeného kráľovstva vyplývajúcich z doterajšieho členstva v Európskej únii. Ambíciou Slovenska je zachovať jednotu na úrovni 27 členských štátov EÚ počas celého obdobia rokovaní o vystúpení Británie z EÚ a následne sa dohodnúť na usporiadaní budúcich vzájomných vzťahov tak, aby boli na prospech občanov Európskej únie aj Spojeného kráľovstva. Uvádza sa to vo vyhlásení vlády SR k brexitu, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový a informačný odbor úradu vlády. 

Slovenská republika vníma dnešnú aktiváciu článku 50 Zmluvy o Európskej únii zo strany Spojeného kráľovstva ako očakávaný krok nadväzujúci na referendum, v ktorom britskí občania 23. júna 2016 rozhodli o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Aktivovaním článku 50 Londýn oficiálne inicioval proces vystúpenia z Európskej únie, čím sa začína nová fáza našich vzťahov. V najbližších dňoch sa začne formálna príprava rokovaní, ktorých rámec schvália lídri EÚ27 na summite 29. apríla. Na summite lídri schvália mandát pre hlavného vyjednávača Európskej komisie pre brexit Michela Barniera a schvália pokyny, ktorými sa jeho tím počas rokovaní bude riadiť. Ministri sa na rade pre všeobecné záležitosti budú na mesačnej báze informovať o tom, ako postupujú rokovania a Barnierov mandát bude predmetom permanentnej kontroly.

Do summitu k brexitu pripraví slovenská medzirezortná pracovná skupina vládny materiál, ktorý kabinet prerokuje pravdepodobne v polovici apríla. V mesačnom období medzi notifikáciou a summitom sa budú pripravovať usmernenia, ktoré vydá Európska rada. V priebehu mesiaca bude každá krajina prichádzať so svojimi predstavami a prioritami. Našimi sú finančné otázky, práva našich občanov žijúcich vo Veľkej Británii.

Britský veľvyslanec pri EÚ Tim Barrow dnes odovzdal predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi list podpísaný britskou premiérkou Theresou May. Veľká Británia tak aktiváciou článku 50 oficiálne požiadala o odchod z Európskej únie.

Briti o odchode rozhodli v referende, ktoré sa konalo vlani 23. júna. Vtedajší premiér a zástanca zotrvania v EÚ David Cameron po referende odstúpil, nahradila ho vtedajšia ministerka vnútra Theresa May. Hoci bola takisto v tábore zástancov za zotrvanie krajiny v EÚ, podľa doterajších vyjadrení bude dokonca presadzovať tvrdý brexit, čiže úplný odchod zo spoločného trhu EÚ. Rokovania o odchode by sa mali skončiť do dvoch rokov, pokiaľ ich lídri jednomyseľne nepredĺžia. Dohodu s Britániou môže vetovať ktorákoľvek krajina EÚ vrátane samotnej Británie.