EUROFONDY: Slovensko získalo z programu Európa pre občanov takmer milión eur

04. 07. 2017 | Kategória: Nezaradené

BRATISLAVA 4. júla (SITA) - V rámci programu Európa pre občanov, ktorý riadi Európska komisia, poputuje na Slovensko 962-tisíc eur, ktoré si rozdelí 28 projektov. Spomedzi 33 európskych krajín, ktoré sa do iniciatívy zapojili, je to najvyššie číslo, európsky priemer bol osem úspešných projektov na krajinu. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informovala Jana Cappello zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Najviac peňazí z balíka, až 587-tisíc eur, poputuje na podporu stretnutí občanov družobných miest a obcí. Vďaka programu Európa pre občanov sa takýchto družieb uskutoční až 25. „Naším zámerom bolo posilnenie spolupráce, ktorá má za cieľ prezentovať projekty podporené Európskou úniou v jednotlivých partnerských obciach a zároveň diskutovať o rozvíjaní spolupráce a čerpaní eurofondov,“ povedal Jozef Záhora, starosta Oravského Podzámku, ktorý bol jedným z úspešných žiadateľov o finančný príspevok.

Vo výzve uspela i trojica ďalších slovenských projektov, podporenými žiadateľmi sú nezisková organizácia Post Bellum SK, mesto Fiľakovo a Univerzita Komenského v Bratislave. „V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa slovenskí žiadatelia naučili písať i väčšie projekty v objeme nad stotisíc eur,“ uviedla Želmíra Gerová z Európskeho kontaktného bodu, ktorý na Slovensku program Európa pre občanov koordinuje. Európsky kontaktný bod navyše sám aktívne oslovuje organizácie, ktoré by boli vhodnými žiadateľmi.

Najčerstvejším príkladom je i nový podporený projekt neziskovej organizácie Post Bellum SK, ktorá bude vďaka grantu zbierať a dokumentovať spomienky pamätníkov 2. svetovej vojny a organizovať besedy v školách, a to nielen na Slovensku, ale aj v Bulharsku, Čechách a Rumunsku.

Mesto Fiľakovo sa vo svojom projekte venuje otázke sociálnej inklúzie najmä domáceho rómskeho obyvateľstva. Jeho ambíciou je výmena a zber skúseností z realizácie sociálnych podnikov z desiatich európskych krajín. Projekt má v budúcnosti ambíciu vytvoriť fungujúcu celoeurópsku sieť sociálnych podnikov.

Univerzita Komenského Bratislava nadviaže na minuloročné diskusie s občanmi o vnímaní EÚ, ktoré boli realizované v rámci slovenského predsedníctva v rade EÚ. Závery z nich budú spracované do inovatívnej komunikačnej stratégie volieb do Európskeho parlamentu v roku 2019.