EKONOMIKA: Európsky parlament odobril rokovania o nových antidumpingových pravidlách

05. 07. 2017 | Kategória: Nezaradené

vyšlo aj v EKO

BRATISLAVA 5. júla (SITA) - Európsky parlament (EP) dal v stredu svojim vyjednávačom zelenú na začatie rokovaní s členskými štátmi únie o nových antidumpingových pravidlách, ktoré by mali lepšie chrániť priemysel a pracovné miesta v Európskej únii (EÚ). Nové pravidlá výpočtu dovozných ciel sú odpoveďou na spor v súvislosti so štatútom trhového hospodárstva pre Čínu, ako aj na nekalé obchodné praktiky tretích krajín, pre ktoré sú typické výrazné zásahy štátu do hospodárstva v prospech domácich výrobcov. Uvádza sa to v tlačovej správe Európskeho parlamentu, ktorú poskytla tlačová atašé EP Soňa Mellak.

Antidumpingové vyšetrovanie musí brať do úvahy, do akej miery exportujúca krajina rešpektuje medzinárodné pracovné, fiškálne a environmentálne normy, či uplatňuje diskriminačné opatrenia voči zahraničným investíciám a či je na jej území účinne presadzované právo obchodných spoločností, vlastnícke práva, daňové predpisy a systémy úpadku. Európska komisia vydá detailnú správu opisujúcu špecifickú situáciu v krajine či sektore, na ktoré sa bude vzťahovať daný výpočet dovozného cla. Podniky EÚ by pritom nemali byť zaťažené dodatočným dôkazným bremenom nad rámec súčasného postupu, v rámci ktorého môžu požiadať Komisiu o začatie antidumpingového vyšetrovania.

Keďže do polnoci z utorka na stredu nebola v pléne EP vznesená námietka voči začatiu rokovaní poslancov s ministrami členských štátov, EP začne v stredu 12. júla vyjednávať s estónskym predsedníctvom v Rade EÚ o konečnom znení nových predpisov.