DANE: Európska komisia preveruje britský plán boja s daňovými únikmi

26. 10. 2017 | Kategória: Nezaradené

Vyšlo aj v EKO

BRUSEL 26. októbra (SITA, AP) - Európska únia preverí, či program Veľkej Británie na boj s daňovými únikmi nezvýhodňuje nadnárodné firmy na úkor domácich spoločností. Informovala o tom vo štvrtok eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Oznámenie o začatí hĺbkového vyšetrovania prichádza v čase, kedy Veľká Británia vedie s Európskou úniou komplikované rokovania o vystúpení zo spoločenstva európskych krajín.

Komisárka Vestagerová sa podľa svojich slov chce uistiť, či britský plán neumožňuje určitým nadnárodným spoločnostiam odvádzať na daniach menej než iné firmy, čo by znamenalo porušenie pravidiel EÚ. „Pravidlá proti obchádzaniu platenia daní nemôžu porušovať svoj účel a zaobchádzať s niektorými spoločnosťami priaznivejšie než s inými,“ uviedla eurokomisárka.

Britská vláda tvrdí, že pravidlá, ktoré platia od roku 2013, neporušujú legislatívu EÚ, pri vyšetrovaní však bude spolupracovať. „Je nám jasné, že všetky nadnárodné firmy musia platiť dane z akýchkoľvek ziskov dosiahnutých vo Veľkej Británii a naše pravidlá zabraňujú tomu, aby sa tieto zisky umelo prenášali do zahraničia,“ uviedlo vo vyhlásení britské ministerstvo financií.