EKONOMIKA: EK pokračuje v prehlbovaní hospodárskej a menovej únie

06. 12. 2017 | Kategória: Nezaradené

vyšlo aj v EKO

BRATISLAVA 6. decembra (SITA) - Európska komisia (EK) pokračuje v prehlbovaní hospodárskej a menovej únie v Európe. Komisia v stredu predložila akčný plán prehlbovania s viacerými opatreniami, ktoré sa majú realizovať počas nasledujúcich osemnástich mesiacov. Celkovým cieľom komisie je posilniť jednotnosť, účinnosť a demokratickú zodpovednosť hospodárskej a menovej únie v Európe do roku 2025.

„Po rokoch kríz teraz nastal vhodný čas, aby sme chopili budúcnosť Európy do vlastných rúk. Súčasný solídny hospodársky rast nás motivuje, aby sme pokročili v snahe dosiahnuť jednotnejšiu, účinnejšiu a demokratickejšiu hospodársku a menovú úniu, ktorá bude prínosná pre všetkých našich občanov. Najlepší čas na opravu strechy je, keď svieti slnko,“ povedal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Podľa neho prehĺbenie hospodárskej a menovej únie povedie k väčšej zamestnanosti, vyššiemu rastu, väčším investíciám, väčšej sociálnej spravodlivosti a makroekonomickej stabilite.

Balík Európskej komisie obsahuje okrem plánu štyri hlavné iniciatívy. Ide o návrh na zriadenie Európskeho menového fondu (EMF) a návrh na začlenenie podstaty Zmluvy o stabilite, koordinácii a správe do právneho rámca únie, pričom sa zohľadní primeraná flexibilita zakotvená v Pakte stability a rastu, ktorú EK vytýčila od januára 2015. Medzi hlavné iniciatívy taktiež patrí oznámenie o nových rozpočtových nástrojoch pre stabilnú eurozónu v rámci únie a oznámenie, v ktorom sa objasňujú možné funkcie európskeho ministra hospodárstva a financií.

„V prípade eurozóny stojíme pred úplne základnou otázkou, či budeme schopní projekt eura ako spoločnej jednotnej meny dotiahnuť. To znamená prijať ako fakt, že o silu a stabilitu každej meny sa treba starať a vytvoriť na to treba aj nástroje. Platí to pre každú menu na svete, platí to aj pre euro. Ak nechceme eurozónu ponechať zraniteľnú voči ďalším výkyvom, ktoré nepochybne prídu, mali by sme dobudovať bankovú úniu. Prakticky nie je možné, aby sme mali silnú a stabilnú spoločnú menu, ale pravidlá a prostriedky na ochranu bankového systému si bude každá krajina riešiť po svojom.” uviedol v tejto súvislosti vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

V stredu predkladaný balík je súčasťou širšieho Plánu na vytvorenie jednotnejšej, silnejšej a demokratickejšej únie predsedu EK Junckera, ako aj nadväzujúcej Agendy lídrov pred zasadnutím v Sibiu, ktorú predložil predseda Európskej rady Donald Tusk. Tam by sa mali 9. mája 2019 prijať dôležité rozhodnutia o budúcnosti Európy. Balík vychádza aj z myšlienok, ktoré predstavil Európsky parlament a francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom prejave, ktorý predniesol v septembri na Sorbonne.