Vyšlo aj v EKO
BRATISLAVA 1. januára (SITA) - Hydinové mäso by počas rokov 2017 až 2030 malo v sektore mäsového priemyslu EÚ zaznamenať najväčší nárast produkcie, konkrétne o 5 %. Informovala o tom Európska komisia (EK) v správe o poľnohospodárstve EÚ v rokoch 2017 - 2030. Zo správy ďalej vyplýva, že trh s mäsom v EÚ bude do roku 2030 podporovaný vyšším globálnym dopytom, ktorý by mal za dané obdobie rásť o 1 % ročne. Tento faktor by mal viesť k vyššiemu vývozu mäsa z EÚ z 4,35 milióna ton v roku 2017 na 4,7 milióna ton v roku 2030.
Napriek predpovedanému celosvetovému nárastu spotreby sa spotreba európskeho mäsa v najlepšom prípade do roku 2030 podľa správy EK stabilizuje. Spotreba čerstvého mäsa by sa mala znížiť, hoci je pravdepodobné zvýšené používanie mäsových výrobkov ako zložiek v spracovaných potravinách. V správe sa ďalej predpokladá, že 90 % celkovej produkcie mäsa EÚ bude do roku 2030 naďalej predávaných spotrebiteľom v rámci EÚ. Celková produkcia by mala dosiahnuť približne 47,5 milióna ton, z čoho 44,1 milióna ton bude smerovať na európsky trh.
Hydinové mäso, ktoré zaznamená najväčší nárast produkcie v sektore mäsového priemyslu EÚ medzi rokmi 2017 a 2030, narastie z produkcie 14,7 milióna ton na 15,35 milióna ton. Tento nárast bude spôsobený svetovým dopytom po dovoze, ako aj domácou spotrebou. Predpovedá sa ale, že trhová cena v EÚ klesne z momentálnych 1 804 eur za tonu hydinového mäsa na 1 728 eur za tonu v roku 2030.
Produkcia hovädzieho mäsa sa v roku 2017 stabilizovala, ale do roku 2030 klesne na 7,5 milióna ton v porovnaní s 8,1 miliónmi ton v roku 2017. Hlavnými faktormi tohto poklesu budú nižší domáci dopyt a pokles chovu kráv. Pokiaľ ide o trh s bravčovým mäsom, EK očakáva, že výroba sa do roku 2030 len mierne zvýši napriek priaznivým cenám krmív. Produkcia dosiahne podľa správy v roku 2030 23,6 milióna ton v porovnaní s 23,5 miliónmi ton v roku 2017.
Trh s ovcami a kozami po niekoľkých rokoch nepretržitého poklesu má v období do roku 2030 mierne narásť. Produkcia dosiahne v roku 2030 997 000 ton v porovnaní s produkciou 957 000 ton v roku 2017. Európska spotreba sa zvýši na 1,16 milióna ton v roku 2030 z menej ako 1,1 milióna ton v roku 2017. Tento nárast bude spôsobený lepšou ziskovosťou a využívaním podpory pre poľnohospodárov v niektorých krajinách EÚ, uzatvára vo svojej správe Európska komisia.
Všetky predpovede EK do roku 2030 vychádzajú z predpokladov, že sa bude pokračovať v súčasnej poľnohospodárskej a obchodnej politike, výroba bude v bežných agronomických a klimatických podmienkach a vývoj poľnohospodárstva nezasiahne žiadny výkyv trhu.