EKONOMIKA: Hospodárstvo eurozóny aj celej EÚ by v tomto roku malo vzrásť zhodne o 2,3 %

03. 05. 2018 | Kategória: Nezaradené

Vyšlo aj v EKO

BRUSEL 3. mája (SITA, AP) - Ekonomika eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie by mala v tomto roku posilniť o 2,3 percenta. V budúcom roku by sa tempo hospodárskeho rastu eurozóny aj celej EÚ malo iba mierne spomaliť, a to na úroveň 2 percentá. Uviedla to Európska komisia (EK) vo svojej jarnej prognóze, ktorú zverejnila vo štvrtok. "Expanzia ekonomiky v Európe smeruje k tomu, že bude pokračovať slušným tempom v tomto a budúcom roku, čo podporí ďalšiu tvorbu pracovných miest," povedal podpredseda EK Valdis Dombrovskis.

Hospodárstvo Veľkej Británie, ktorá má z EÚ vystúpiť v marci 2019, podľa predikcie Európskej komisie v tomto roku posilní o 1,5 percenta a v budúcom roku sa zväčší o 1,2 percenta. EK však uviedla, že táto predpoveď vychádza z terajších podmienok, ktoré sa zmenia na základe prebiehajúcich vyjednávaní o brexite.

Prognóza Európskej komisie ráta aj so zlepšením rozpočtov členov eurozóny. Konštatuje, že prvýkrát v histórii všetky členské krajiny eurozóny smerujú k tomu, že svoje rozpočtové deficity dostanú do stavu, v ktorom nebudú vyššie ako 3 percentá hrubého domáceho produktu. Podpredseda EK Dombrovskis však upozornil, že jednotlivé krajiny musia realizovať viac reforiem. "Mali by sme využiť terajšie dobré časy na to, aby sme zvýšili odolnosť našich ekonomík," dodal.