SR/EÚ: Pellegrini sa stretol s veľvyslancami, diskutovali o nadchádzajúcom summite v Sofii

14. 05. 2018 | Kategória: Nezaradené

Vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 14. mája (SITA) - Diskusia o nadchádzajúcom summite Európskej únie a štátov západného Balkánu v bulharskej Sofii bola na programe dnešného stretnutia predsedu vlády Petra Pellegriniho s veľvyslancami členských štátov Európskej únie v SR. Ako pre médiá povedala veľvyslankyňa Bulharskej republiky Yordanka Chobanova, podujatie má vyslať "silný signál" štátom západného Balkánu o ich európskej perspektíve. "Dúfame, že na tomto stretnutí prezentujú všetky členské štáty záväzok týkajúci sa ekonomickej prosperity daného regiónu, podporia "cestovnú mapu" budúceho vývoja a tiež agendu na pomoc mladým ľuďom, ktorí sú pre región veľmi potrební," povedala. Veľvyslankyňa zároveň ocenila, že Slovensko vždy podporovalo integračné snahy západobalkánskeho regiónu.

Veľvyslankyňa tiež zdôraznila, že na záver summitu prijmú členské štáty deklaráciu a prediskutujú sa konkrétne projekty na pomoc regiónu týkajúce sa napríklad dopravy, digitalizácie alebo vzdelávania. "Najdôležitejšia vec je, že pracujeme spolu a otvárame rokovacie kapitoly. Pretože západný Balkán je Európa," dodala.

Summit EÚ - západný Balkán sa začína v bulharskej Sofii 17. mája. Zameraný má byť okrem posilnenia vzájomných vzťahov aj na riešenie spoločných problémov, ako je bezpečnosť alebo migrácia.