Vyšlo aj v EKO
BRATISLAVA 3. januára (SITA) - Produkcia vína, olivového oleja, ovocia a zeleniny predstavuje približne 20 % poľnohospodárskej produkcie Európskej únie (EÚ). Perspektívy týchto produkcií medzi rokmi 2017 a 2030 sú zmiešané. Očakáva sa, že tieto špecializované plodiny budú naďalej pokračovať vo svojej stagnácii alebo ich spotreba mierne klesne. Napriek tomu ale tieto plodiny budú do roku 2030 pokračovať s rastom vývozu. Vyplýva to zo správy o poľnohospodárskych výhľadoch EÚ v rokoch 2017 - 2030, ktorú zverejnila Európska komisia (EK).
Do roku 2030 EK očakáva nárast produkcie olivového oleja v EÚ, a to najmä v Španielsku a Portugalsku (o 2,3 % ročne), v dôsledku väčšieho zavlažovania a novo vysadených hájov, ktoré vytvárajú vyššie výnosy. V Taliansku by rast mohol dosiahnuť 2 % ročne, zatiaľ čo produkcia v Grécku by sa mala zvýšiť o 1,1 % ročne. EÚ si podľa správy do roku 2030 upevní pozíciu ako najväčší svetový producent a vývozca olivového oleja.
Spotreba vína v EÚ za posledné desaťročie klesla podľa EK takmer o tri litre na obyvateľa a predpokladá sa, že do roku 2030 bude spotreba 25 litrov na obyvateľa. Napriek tomuto poklesu spotreby však pravdepodobne EÚ udrží stabilný rast vývozu vína (+1,7 % ročne), ktorý by mal v roku 2030 dosiahnuť takmer 27 miliónov hektolitrov (hl). V súčasnosti je EÚ popredným svetovým výrobcom vína so 160 miliónov hl, čo predstavuje viac ako 60 % svetovej produkcie v roku 2016. Väčšina vín EÚ pochádza z Talianska, Francúzska a Španielska (80 % výroby).
Správa sa zameriava iba na dva trhy v sektore ovocia a zeleniny, a to na jablká a paradajky. Pokiaľ ide o jablká, výroba v roku 2016/17 dosiahla viac ako 12 miliónov ton, väčšinou jablká pochádzali z Poľska, Talianska, Francúzska a Nemecka. V správe sa predpokladá, že spotreba čerstvých jabĺk sa do roku 2030 stabilizuje, čo následne povedie k stabilnejšej produkcii v EÚ približne na úrovni 12,5 milióna ton ročne. Spotreba spracovaných jabĺk však pravdepodobne mierne klesne.
V správe sa ďalej predpokladá, že produkcia paradajok v EÚ zostane stabilná, zatiaľ čo spotreba mierne klesne (v roku 2030 dosiahne 14,4 kg na obyvateľa). Naproti tomu sa očakáva, že výroba a spotreba spracovaných paradajok mierne vzrastie (+ 0,4 % ročne do roku 2030) v dôsledku vyššieho dopytu (na viac ako 21 kg v roku 2030 na obyvateľa). Očakáva sa, že dopyt bude sprevádzaný rastúcim využívaním spracovaných paradajok ako zložiek v iných potravinách a v dôsledku rastúcej popularity potravinárskych výrobkov, ktoré predstavujú stredomorský životný štýl.
Všetky predpovede EK do roku 2030 vychádzajú z predpokladov, že sa bude pokračovať v súčasnej poľnohospodárskej a obchodnej politike, výroba bude v bežných agronomických a klimatických podmienkach a vývoj poľnohospodárstva nezasiahne žiadny výkyv trhu.