EK: Sledovali, ako štáty regulujú stravovanie v školách

16. 07. 2014 | Kategória: Nezaradené

BRATISLAVA 16. júla (SITA) - Takmer každé tretie dieťa v Európe vo veku od šesť do deväť rokov trpí nadváhou. Európska komisia (EK) s cieľom znížiť obezitu detí uverejnila prvú súhrnnú správu o stravovacích politikách v školách v Európe. Zverejnilo ju Spoločné výskumné centrum, ktoré je interným vedeckým útvarom EK. Z celoeurópskej štúdie vyplýva, že všetky štáty považujú tému za dôležitú a školské stravovanie upravujú. "Slovensko patrí medzi tie krajiny, ktoré školské stravovanie regulujú záväzným spôsobom. Rovnako Slovensko patrí medzi štáty, kde sú stanovené mantinely pre marketing a predaj potravín v školách prostredníctvom automatov," uvádza vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.
„Správa poskytuje pre európskych politikov, pedagógov a vedcov dobrý základ na analýzu možných prepojení medzi politikami stravovania v školách a verejným zdravím a na hodnotenie účinnosti propagácie zdravých stravovacích návykov,“ hovorí komisárka pre výskum, inováciu a vedu Máire Geogheganová-Quinnová. Správa mapuje, či štáty normami a usmerneniami upravujú stravovanie v základných a stredných školách. Tieto štátne politiky sú opísané podľa spoločných kritérií, akými sú napríklad potraviny, ktoré sú povolené alebo zakázané, výživové hodnoty, stravovacie zariadenia, stravovacie služby a obmedzenia predaja.
Predmetom štúdie boli politiky školského stravovania v 28 členských štátov EÚ, Nórsku a Švajčiarsku. Viac ako 90 % politík, ktoré štúdia skúmala, má stravovacie normy na zabezpečenie vyváženého jedálneho lístka. Nasledujú usmernenia týkajúce sa veľkosti porcií (76 %) a nutričné normy pre obedy (65 %). Bežné sú v štátoch Európy obmedzenia alebo odporúčania súvisiace s dostupnosťou nápojov (65 – 82 %). Väčšina týchto odporúčaní podporuje prístup k čerstvej pitnej vode, zamerané sú aj na konkrétne obmedzenie alebo zákaz nealkoholických nápojov sladených cukrom. Zlepšenie výživy detí, výučba zdravého stravovania a životného štýlu ako aj znižovanie obezity detí a predchádzanie obezite detí sú primárnymi všeobecnými cieľmi, ktoré sú spoločné pre väčšinu krajín. Sladkosti a ochutené snacky sú vo väčšine štátov obmedzené, pričom prístupy sa rôznia – od príležitostného povolenia až po úplné zákazy. Príjem energie a tuku sú najbežnejšími parametrami zahrnutými v energetických či nutričných normách pre obedy, energetické normy sa používajú v 65 % všetkých politík a nutričné normy v 56 %. Predajné automaty sú obmedzené približne v polovici krajín, ktoré boli predmetom štúdie. Bežným postupom je aj obmedzenie predávania nezdravých potravín.



bl;dh