POTRAVINY: Európska komisia zakladá vedomostné centrum na zlepšenie kvality potravín

12. 03. 2018 | Kategória: Nezaradené

vyšlo aj v EKO

BRATISLAVA 12. marca (SITA) - Európska komisia (EK) reaguje na obavy spotrebiteľov súvisiace s kvalitou potravín a zakladá Vedomostné centrum pre potravinové podvody a kvalitu potravín. Centrum začne svoju činnosť v utorok. Pôsobiť bude v rámci Spoločného výskumného centra a bude v plnej miere financované Európskou komisiou. Podľa zverejnených informácií toto centrum je sieťou odborníkov z EK aj mimo nej, ktorá bude podporovať tvorcov politík EÚ a vnútroštátne orgány poskytovaním a výmenou najaktuálnejších vedeckých poznatkov o potravinových podvodoch a problémoch s kvalitou potravín.

Ako v pondelok informovalo Zastúpenie Európskej komisie v SR, Vedomostné centrum pre potravinové podvody a kvalitu potravín bude koordinovať činnosti zamerané na dohľad nad trhom, napríklad nad zložením a senzorickými vlastnosťami potravín ponúkaných v rovnakom balení a pod rovnakou značkou na viacerých trhoch v celej EÚ. Bude tiež prevádzkovať systém včasného varovania a informovania o potravinových podvodoch, napríklad monitorovaním médií a poskytovaním týchto informácií širokej verejnosti. Takisto bude prepájať informačné systémy členských štátov a EK, a to databázy, v ktorých sa opisuje zloženie určitých vysokohodnotných agropotravinárskych výrobkov ako víno a olivový olej. Spomínané centrum bude taktiež generovať informácie o situácii v jednotlivých krajinách, konkrétne mapovaním kompetencií a infraštruktúry laboratórií v členských štátoch.

Vedomostné centrum pre potravinové podvody a kvalitu potravín bude tvoriť vestníky, interaktívne mapy, databázy a pravidelné správy, ktoré budú následne sprístupnené verejnosti. Štart činnosti vedomostného centra sa koná v tom istom čase ako otvorenie výstavy „Veda v centre európskej tvorby politiky“ na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu, ktorá mapuje prácu a históriu Spoločného výskumného centra od jeho založenia v roku 1957.